encenem la flama de la revolta www.maulets.org/alacanti

Menú

maulets
Actualitat

dijous, 7 de juliol del 2011

L'estat espanyol podrà prohibir l'etiquetatge en català amb el vistiplau de la UE


El Parlament Europeu ha aprovat una normativa que deixa via lliure a l'estat espanyol per prohibir l'etiquetatge en català. Els eurodiputats catalans van presentar-hi esmenes perquè els estats no puguessin prohibir que s'etiqueti en llengües que no siguin oficials a la UE. Aquest dimecres l'esmena ha estat rebutjada i el reglament aprovat. Llegir més El Parlament Euorpeu ha tornat a votar a favor dels estats i en contra de les nacions sense estat. Així, ha rebutjat finalment l'esmena en defensa de l'etiquetatge en català, obrint així la porta al govern espanyol a imposar que tots els productes hagin d'estar etiquetats com a mínim en castellà.

Els eurodiputats han aprovat per 606 vots a favor, 48 en contra i 26 abstencions la normativa, que assegura que els estats membres poden "estipular que l'etiquetatge s'hagi de fer en una o més llengües, d'entre les oficials de la Unió".

Els eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV) han explicat en un comunicat conjunt que l'esmena no es podrà votar perquè "cada cop que s'ha discutit al Comitè de Medi Ambient del Parlament Europeu, els grups popular i socialista s'hi van oposar"".

"Catalunya necessita la independència"

Tremosa, Junqueras i Romeva asseguren en el comunicat que "aquesta situació, juntament amb la recent negativa del govern espanyol a donar suport a la plena oficialitat del català a Europa fan que cada dia més i més catalans tinguin incentius racionals creixents a demanar un Estat propi". Pels eurodiputats catalans, Catalunya necessita la independència "atesa la inflexibilitat amb que els estats membres tracten les realitats nacionals europees que no disposen d'un estat".

Tots els eurodiputats, units

La proposta que ha aprovat avui el Parlament Europeu estipula que els estats poden decidir que l'etiquetatge "sigui en una o més llengües oficials de la Unió". Els eurodiputats catalans Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC), Maria Badia, Raimon Obiols (PSC), Raül Romeva (ICV) i Santiago Fisas (PP) es van unir per presentar una esmena al text i evitar que l'Estat pogués prohibir l'etiquetatge exclusiu en català, cosa que finalment ha estat impossible.

El text proposat pel Consell Europeu diu que "dins del seu territori, l'estat membre en el qual es ven el producte pot estipular que l'etiquetatge s'hagi de fer en una o més llengües, d'entre les oficials de la Unió". L'esmena, signada per 40 eurodiputats i liderada per Tremosa i Junqueras, demana que s'elimini el darrer tram de l'article i que simplement es precisi que s'ha d'etiquetar "en una o més llengües".

Tot i que el Parlament Europeu ha aprovat la directiva, aquesta encara tardarà mesos en aplicar-se, ja que falta rebre de nou el vistiplau del consell i més endavant enviar-la als estats membres perquè n'executin la seva aplicació.

Els eurodiputats catalans Maria Badia (PSC), Raül Romeva (ICV), Oriol Junqueras (ERC) i Ramon Tremosa (CiU) van demanar a l'estat espanyol que aprofités l'adhesió de Croàcia a la UE -que requerirà una votació unànime al Consell per decretar el croat com a llengua oficial- per reclamar també l'oficialitat del català. Amb tot, la setmana passada el PP i el PSOE van votar en contra de la mesura al Congrés dels Diputats.

Maulets a la xarxa

Crònica Taronja

Llibertat.cat

Ràdio burro polseguera

Som una nació!

De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó: som una nació!
Seu Nacional: C/Amlia, 16 baixos. 08302 Matar (el Maresme) Telfon: 937 572 531 Correu-e: alacanti@maulets.org
>> Maulets, el jovent independentista revolucionari <<